parool
© 2012 admin. All rights reserved.

Achterliggende gedachte

De achterliggende gedachte van Roos om de stap te zetten vanuit haar eenmanszaak naar welzijnsorganisatie Combiwel is ontstaan door wat opviel gedurende de exploitatie in een woonwijk langs de drukste autostraat van Amsterdam.
Opmerkelijk bij de start van de exploitatie van Station Roos was dat mensen uit de buurt buitengewoon enthousiast waren met de komst van een grappig zaakje. Op dag twee kwam een buurman met een fles wijn binnenlopen om mij te bedanken dat ik de buurt zoveel leuker maakte.
De buurt wilde verandering op de plek van het lege, donkere 'gat' in de gevel van de Wibautstraat. Het maakt wat uit hoe de buurt eruit ziet. Het doet ertoe. Men is betrokken en wil dat de buurt waar ze 's avonds over straat gaan, waar hun kinderen spelen, levendig is.
Buren kwamen met ideeen om de zaak opvallender, uitgebreider en grootser te maken. Voor vele van de ideen had ik helaas geen ruimte. Geen ruimte in tijd (12 uur per dag werken, 7 dagen per week was voor mij de max) of fysieke ruimte (40m2 zaak) maar ik probeerde de goede en inspirerende ideeen niet alleen ter harte te nemen maar ook uit te voeren. Station Roos groeide en de betrokkenheid van de buurtbewoners daarmee ook. Men merkte dat ik veel energie in het zaakje stopte ten behoeve van de sfeer in de buurt en wilde me ontlasten, meewerken, problemen overnemen: 'afpijgeringsmanagement'.
Scholieren die in de buurt op school zaten kwamen graag buiten school 'hangen' in de zaak, een gezond maar lekken broodje eten, cryptogrammen maken en oplossen. Alsof ze bij hun grote zus in de zaak zaten.
Na sluiting merkte ik duidelijker dan ooit dat mensen meer willen dan eten, drinken en onderdak. Een plek in de buurt om samen te komen, over het leven en alles wat daarbij komt kijken, over een gebroken liefde, of gewoon over muziek of de aangebroken lente te praten, is belangrijk. Voor mij, Roos is mijn ideaal dat meer mensen zoals ik, MET ideeen maar zonder voldoende middelen toch een kans krijgen om te ondernemen. Ik zou ze die kans toen, als kleine ondernemer al willen bieden, maar had de mogelijkheden niet. Welzijnsorganisatie Combiwel heeft volgens mij een hele ondernemende en inspirerende insteek. Zij wil eigenlijk hetzelfde als ik. Verschil is dat zij meer midddelen en contacten hebben dan ik.
Ik heb besloten met Combiwel in het diepe te springen en op meerdere plaatsen in Amsterdam de buurt te betrekken, te activeren en te enthousiasmeren. Want met positieve energie, de juiste mensen en goede (EN onderbouwde!) bedoelingen, kom je een heel eind in de goede richting.
Wil je meedenken, aanhaken, meeleven: reageer op Facebook of via stationroos@gmail.com

 

DANKJEWEL!