sept-okt 2012 098
© 2012 admin. All rights reserved.

Een Beweging

Het verschil. Station Roos is nu alweer twee jaar een beweging. In september 2012 startte Roos een eenmanszaak aan de Wibautstraat 50 in Amsterdam. Een buurtbetrokken onderneming, gericht op vraag van de buurt. Verschil met commerciele zaken in de buurt is dat Roos verder kijkt dan het product. Naast de vraag naar koffie en ijs is er in veel buurten ook vraag naar een gevoel van 'thuiskomen' buitenshuis. Een plek waar je jezelf kan zijn, je je welkom en gezien voelt, je een praatje kan maken wanneer je dat wilt, maar evengoed een broodje af kan halen of in een krant kan duiken.
Trots. De vraag naar een plek als deze is op meerdere plekken in Amsterdam. Bewoners willen inspraak in hun buurt, willen graag gehoord worden, maar zijn verrassend vaak ook bereid mee te helpen. Dat laatste wordt vaak vergeten. De overheid of woningbouwcoorporaties  geven gehoor aan vragen uit de buurt door een speelveld te bouwen of een tuin voor de buurt. Vervelend hierbij is dat je altijd maar een deel van de bewoners tevreden kan stellen. Het andere deel voelt zich gepasseerd, is/wordt ontevreden. Het scheve Sinterklaasgevoel. Wanneer je mensen toelaat dingen te ondernemen in de buurt, mee te bouwen aan een zaak of plein, in dienst-wederdienst-concepten, creeer je handel in plaats van een scheve weggeef-verhouding. Iets zelf verdiend of gebouwd hebben, geeft veel meer gevoel van bevrediging en eigenaarschap. Je creert iets waar meerdere mensen trots op zijn. Trots is belangrijk voor duurzaamheid.
Psychologie. Iets verdiend hebben, trots zijn op wat je gemaakt hebt, een ander helpen, nuttig zijn voor de maatschappij, het zijn belangrijke zaken die mensen positief gestemd maken en houden. Het zijn de kleine dingen die het doen, maar wanneer mensen het gevoel hebben dat ze door te doen waar ze goed in zijn, anderen kunnen helpen/bedienen, geeft het voldoening. Het blijkt dat dat waar men goed in iets, zo normaal vindt, dat hij/zij zich niet kan voorstellen dat hij/zij daar een ander mee (vooruit) kan helpen, juist voor een ander zoveel kan betekenen.
Mensen zien, contact maken en vervolgens mensen hun sterke kanten laten uitbaten is een proces wat zo dicht bij mijn natuur ligt, dat er velen om mij heen in beweging komen. Ik zou welzijn een stukje leuker willen maken, werkgelegenheid in de vorm van ondernemend denken en werken willen stimuleren en de wereld een stukje mooier maken. Beginnend met een visie, de juiste mensen en hard werken.